Afetzede Çocuklara Umut Nasıl Aşılanır?  

Afetzede Çocuklara Umut Nasıl Aşılanır?  

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’ndan Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez’ in Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde “Afet Sonrası Öğretmenlerin Psiko-sosyal Destek Becerilerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında hazırladığı öneriler…

“Umut için üç temel öğe vardır:

  • İlki bireyin amacının olması,
  • İkincisi bu amacı gerçekleştirecek yolların olduğuna inanması ve
  • Üçüncüsü de bu yollarda ilerlemek için motivasyona sahip olması.

Bu nedenle, umut aşılamanın ilk adımında öğrencilerin amaç belirlemeleri sağlanabilir.

Umut için atılacak adımlar:

  • Hedefi küçük amaçlara bölmeli ve küçük amaca ulaşma çalışmasında yönlendirmeler yapılmalı. Küçük hedefler gerçekleştikçe umut da artar.

Öğrencilere okul veya sınıf içinde başarı duygusunu tadabilecekleri çeşitli sorumluluklar verilmeli.

  • Daha önceki başarılarını not etmeleri ve kendilerine hatırlatmaları için yönlendirilmeliler.

Ortak gelecek beklentileri olan arkadaşlar arasında bir bağ oluşturulmalı. Örneğin aynı mesleğin hayalini kuran öğrenciler okulda birbirlerine daha yakın olabilirler.

  • Gökkuşağı, tohum, filizin yeşermesi, kırlangıç, uçan balon, güvercin, kelebek, kardelen gibi umudu hatırlatıcı semboller içeren yazılar hazırlanabilir veya etkinlikler yaptırılabilir.

Umut birçok romana, şiire ve şarkıya ilham vermiştir. Sınıf içerisinde umut içeren film izleme etkinlikleri planlanabilir (Forrest Gump gibi).

  • Zor hayatlar yaşamış olan sanatçıların ya da bilim insanlarının yaşam öykülerinin sınıf içinde anlatılması da etkili olabilir.

Sınıfta tahtaya ünlü bir kişinin umutla ilgili söylediği güzel bir söz veya atasözü yazılıp öğrencilerle çeşitli paylaşımlar yapılabilir.”

Konular ve Detaylar için gidiniz: https://www.oba.gov.tr/egitim/detay/afet-sonrasi-ortaokul-ogretmenlerinin-psikososyal-destek-becerilerinin-gelistirilmesi-semineri-749

MEB

Bir Cevap YazınCevabı iptal et