Abbas Güçlü: “Sınav odaklı eğitim böyle zarar veriyor”

Ünlü eğitimci ve gazeteci Abbas Güçlü’nün gündeminde sınavlar vardı. Milliyet’teki köşesinde bugün sınav odaklı eğitimin zararlarından bahseden Abbas Güçlü dikkat çeken ifadeler kullandı. Ülkemizde sık değişen sınav sisteminin ve bakanların öğrenciler üzerinde kötü etkileri olduğunu belirten Güçlü, bunun büyük bir tahribat ortaya çıkardığını söyleyerek, bundan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

AÇIKLAMALAR GECİKİYOR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un önceki gün yaptığı; “pandemi bitse bile uzaktan eğitim sürecek” açıklamasının ardından; Öğretmenlerimizin her bir öğrencimizin gözlerine bakarak derse başladığı yüz yüze eğitim esastır, bugün olduğu gibi gelecekte de vazgeçilmezimizdir. Yüz yüze eğitimi desteklemek için hibrit model, dünyadaki gibi ülkemizde de ihtiyaç hâlinde okullarımızın tamamlayıcısı olacaktır” ifadelerine değinen Güçlü, Bakan Selçuk’un ikinci açıklamasını ilk seferde yapmasının daha doğru olacağını, bu şekilde kafa karışıklığı yaşandığına değindi.

EĞİTİM EŞİTTİR SINAV DEĞİLDİR!

Güçlü’nün değindiği ana konu ise sınavlar alanında oldu. Ülkemiz eğitiminin her geçen gün ‘sınav bataklığına’ daha çok saplandığını belirten Güçlü; “İlgi ve yetenekleri belirlemenin, başarıyı ölçmenin, bir üst kurumlara yönlendirmenin tek yolu sınavlar değildir!” uyarısını yaptı.

Sınavların öğrencilerde büyük bir stres yarattığına dikkat çeken Güçlü, giriş sınavının yarattığı sorunlar ortadayken buna şimdi de yıl içi sınavlarının eklendiğini belirtirken, özellikle pandemi döneminde sınavlar konusunda da git-gelli açıklamaların öğrencileri büyük buhrana sürüklediğini yazdı.

“Mevcut ölçme değerlendirme sisteminin, dolayısıyla sınavların, doğru bir eleme ve yönlendirme yaptığını söylemek mümkün değil.” diyen Güçlü, mevcut sistemin adayların sadece yüzde 10’unu mutlu ettiğini, geri kalan yüzde 90’ının hayatını enkaza çevirdiğini belirtti.

Her dersin önemli kazanımları olduğunu belirten Güçlü, sınav sistemi nedeniyle bir çok önemli dersin öğrencilerin ‘önem radarından’ çıktığını ve bu nedenle artık kazanımsal bir taraflarının kalmadığını da sözlerin ekledi.

Güçlü yazısını;

Eğitim, çocuklarımızı geleceğe hazırlama sanatıdır. Sınavlar için değil, yaşam içindir! sözleri ile bitirdi.

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et